معرفی رشته های دبیرستان – شاخه نظری
از آنجا که موضوع انتخاب رشته در سال نهم برای دانش آموزان اهمیت زیادی دارد آن ها باید به طور کامل و دقیق با همه رشته ها دبیرستان و هنرستان آشنا شوند.امروز و در مطلبی دیگر در سایت هما تصمیم به معرفی رشته های دبیرستان یا همان رشته های شاخه نظری گرفته ایم.مطالعه این مطلب می تواند به دانش آموزان پایه نهم و حتی والدین آن ها در جهت انتخاب رشته کمک زیادی کند.پس اگر درگیر مسئله انتخاب رشته دبیرستان هستید با ما همراه باشید.
رشته های دبیرستان کدام اند؟
مدتی پیش نوشته ای درباره برگزاری اردوی آشنایی با هنرستان برای پایه نهم دبیرستان دخترانه پایندگان منتشر کردیم که در آن نوشته به معرفی رشته های فنی و حرفه ای پرداختیم.در این نوشته به معرفی رشته های دبیرستان و شاخه نظری خواهیم پرداخت تا کاملا با این شاخه آشنا شده و بتوانید بهترین تصمیم را بگیرید.
همانطور که آشنایی دارید رشته ها برای انتخاب در سه دسته نظری،فنی و حرفه ای و کارو دانش قرار دارند.شاخه نظری خود شامل زیر مجموعه های ریاضی،تجربی،انسانی و معارف اسلامی است که به توضیح هرکدام از آن ها خواهیم پرداخت.
رشته ی ریاضی و فیزیک
اولین رشته که در معرفی رشته های دبیر ستان باید آن را بشناسید،رشته ریاضی و فیزیک است.همانطور که از نام این رشته مشخص است دروس اصلی و مهم این رشته دو درس ریاضی و فیزیک است.کسانی که وارد این رشته می شوند معمولا به رشته های مهندسی علاقه مند بوده و توانایی استدلال و حل کردن مسائل را دارند.همچنین برای درس هایی مثل هندسه و ریاضیات گسسته باید توانایی تجسم کردن خوبی را دارا باشید.
اگر می خواهید در کنکور ریاضی فیزیک موفق شوید و رد رشته های فنی و مهندسی تحصیل کنید باید سرعت عمل خوبی داشته باشید و دقیق باشید.چون وجود یک اشتباه کوچک در محاسبات شانس موفقیت شما را پایین می آورد.علاوه بر دو درس ریاضی و فیزیک درس شیمی نیز از اهمیت زیادی در این رشته برخوردار است پس باید بتوانید با این دروس ارتباط خوبی برقرار کنید.
با صنعتی شدن ایران نیاز به رشته های فنی و مهندسی نیز افزایش یافته و بازار کار خوبی برای فارق التحصیلان این رشته ها وجود دارد.البته گستردگی رشته های ناشی از ریاضی و فیزیک در دانشگاه بسیار زیاد است و رشته های شناور و مشترکی مثل مدیریت و روانشناسی از طریق این رشته قابل ورود است.
رشته های ریاضی در دانشگاه
برای آشنایی بیشتر شما با رشته های ریاضی در دانشگاه تعدادی از آن ها را در این قسمت نام میبریم.این رشته ها به سه زیر گروه تقسیم می شوند.
زیر گروه اول
- کاردانی مراقبت از پرواز
- دبیری ریاضی
- دبیری فیزیک
- علوم تربیتی
- علوم اقتصادی
- مدیریت هتلداری
- آمار و کاربرد ها
- مهندسی صنایع
- کاردانی معماری
- مهندسی مکانیک
- مهندسی نساجی
- مهندسی هوافضا
- حسابداری
- مهندسی عمران
- مهندسی کامپیوتر
- مهندسی پزشکی
- و…
زیرگروه دوم
- شیمی
- مهندسی ایمنی
- مهندسی پلیمر
- مهندسی شیمی
- مهندسی نفت
- مهندسی معدن
- و…
زیر گروه سوم
- کاردانی برق
- کاردانی صنایع
- کاردانی عمران
- کاردانی عملیات پتروشیمی
- کاردانی معدن
- کاردانی مکانیک
- کاردانی الکترونیک هواپیمایی
- و…
رشته علوم تجربی
رشته علوم تجربی را می توان در معرفی رشته های دبیرستان در شاخه نظری نام برد.مهم ترین دروس این رشته زیست شناسی،علوم تجربی دوره اول متوسطه،ریاضی و شیمی است.این رشته بیشتر برای علاقه مندان به ساختار بدنی انسان یا جانواران و علاقه مندان به گیاهان و طبیعت توصیه می شود.عموم درس های این رشته حفظ کردنی است و بجز ریاضی درس حل کردنی دیگری ندارد و به همین دلیل داشتن یک حافظه خوب در این رشته بسیار مفید خواهد بود.
علوم تجربی توانسته است بعد از رشته ریاضی بیشترین تنوع در انتخاب رشته دانشگاهی را به خود اختصاص دهد ولی گل سرسبد این رشته ها پزشکی و دندانپزشکی است که ظرفیت بسیار کمی دارد.بیشتر کسانی که وارد این رشته می شوند به عشق پزشکی و دندانپزشکی می آیند ولی باید بدانید که پذیرفته شدن در این دو رشته آن هم در بهترین دانشگاه های کشور کار بسیار دشواری است که نیاز به تلاش و پشتکار زیادی دارد.
پذیرفته شدن در سایر رشته های دانشگاهی ناشی از رشته علوم تجربی آسان تر است و رشته های آزمایشگاهی و پرستاری در رده های بعد قرار میگیرند.آینده شغلی این رشته ها خوب و است و در مراکز درمانی مشغول به کار می شوند.اگر علاقه مند به این رشته ها هستید باید بدانید سختی های خاص خودش را هم دارد و بهتر است قبل از انتخاب رشته با فارق التحصیلان این رشته مشورت کنید.
شغل های رشته تجربی براساس رشته های دانشگاهی
رشته های دانشگاهی که از رشته علوم تجربی تجربی ناشی می شوند شامل 5 زیر گروه هستند که در اینجا به معرفی این زیر گروه ها و رشته های آن می پردازیم.
زیر گروه اول
- بیوتکنولوژی
- پزشکی
- دامپزشکی
- دندانپزشکی
- اتاق عمل
- بینایی سنجی
- دبیری زیست شناسی
- علوم آزمایشگاهی
- علوم تغذیه
- علوم تربیتی
- فیزیوتراپی
- و…
زیر گروه دوم
- دارو سازی
- دبیری شیمی
- مهندسی بهداشت حرفه ای
- مهندسی بهداشت محیط
- شیمی
- کارشناسی بهداشت عمومی
- کارشناسی تکنولوژی پزشکی هسته ای
- کارشناسی فناوری اطلاعات سلامت
- کارشناسی بهداشت عمومی
- و…
زیر گروه سوم
- اقیانوس شناسی
- زمین شناسی
زیر گروه چهارم
- الهیات و معارف اسلامی و ارشاد
- علوم قضایی
- اقتصاد اسلامی
- حسابداری
- زبان و ادبیات عربی
- فناوری اطلاعات و ارتباطات
- علوم اقتصادی
- علوم انتظامی
- مدیریت مالی
- مدیریت صنعتی
- مدیریت کسب و کار های کوچک
- مدیریت فرهنگی هنری
- مدیریت بازرگانی دریایی
- و…
زیر گروه پنجم
- اقتصاد کشاورزی
- امنیت اطلاعاتی
- آموزش تربیت بدنی
- تربیت مربی عقیدتی سیاسی
- کتابداری در شاخه پزشکی
- مهندسی صنایع مبلمان
- مددکاری اجتماعی
- و…
رشته علوم انسانی
سومین مورد در معرفی رشته های دبیرستان رشته علوم انسانی است که مهم ترین درس های این رشته ادبیات،عربی و مطالعات اجتماعی هستند.واضح است که همه درس های این رشته حفظی هستند و می توان گفت که درس های استدلالی بسیار کمی دارد.مباحثی که در این رشته قابل توجه است شامل این موارد می باشد:
- زبان و ادبیات ملل مختلف
- ادیان و مذاهب مختلف
- علوم ورزشی
- باستان شناسی
- تاریخ
- جغرافی
- اقتصاد
- جامعه شناسی
- علوم اجتماعی و مردم شناسی
- فلسفه و منطق
- روانشناسی
- مدیریت بخش های مختلف اقتصادی
- بازرگانی و دولتی
- مسایل مربوط به خانواده و علوم تربیتی
اهمیتی که این رشته ها و شغل ها دارند بسیار زیاد است و از جمله فعالیت هایی هستند که با انسان ها سروکار دارند اما متاسفانه در ایران به رشته علوم انسانی و شغل های ناشی از آن بهای زیادی داده نمی شود و درآمد کمتری به نسبت شغل های علوم تجربی و ریاضی دارند.همین موضوع سبب می شود که اکثر دانش آموزان قوی و مستعد وارد این رشته نشوند.اما اگر دارای حافظه خوبی هستید و یا به رشته ای علوم انسانی علاقه دارید می توانید وارد این رشته شوید چرا که گل سرسبد شغل های این رشته وکالت و حقوق است که آینده شغلی و درآمد بسیار خوبی دارد.
رشته علوم و معارف اسلامی
آخرین موردی که در معرفی رشته های دبیرستان قرار می گیرد رشته علوم و معرف اسلامی است که شاخه از رشته علوم انسانی به شمار می رود.این رشته به طور خاص موضوعات اسلامی اختصاص دارد.تسلط به دروس زبان و ادبیات عربی در این رشته از الزلمات به شمار می آید.علت این موضوع این است که دروس این رشته بیشتر مراجعی به زبان عربی دارند.موضاعات درسی این رشته شامل:
- قرآن و حدیث
- مطالعه تاریخ و تمدن کشورهای مسلمان
- کتب عرفانی و فلسفه اسلامی
- تحقیق و مطالعه بر روی فقه و مبانی حقوق اسلامی
می باشد.مهم ترین دروس این رشته نیز
- اصول فقه
- معارف اسلامی
- تفسیر قرآن
- اخلاق اسلامی
- مبادی العربیه
- آشنایی با قرآن
هستند.دانشگاه هایی متخص این رشته ها نیز وجود دارد مانند دانشگاه علوم قرآن و حدیث و دانشگاه سوره.
معرفی رشته های دبیرستان در شاخه نظری در این قسمت پایان یافت با مطالعه این مطلب و نکات گفته شده درباره هر رشته شما می توانید بهترین انتخاب رشته را با توجه به علایق و توانایی های خود داشته باشید.همچنین اگر به دنبال بهترین مدرسه و آموزشگاه در کرج می گردید می توانید به سایت مجموعه مدارس هما مراجعه کرده و اطلاعات مورد نیاز خود را کسب کنید.