مطالعه درست و اصولی چگونه است؟
مطالعه درست و اصولی از جمله مواردی است که می تواند کمک بسیاری به دانش آموزان و داوطلبان کنکور برای رسیدن به موفقیت بکند.در این قسمت از مجموعه مقالات مشاوره و روانشناسی مجموعه مدارس و آموزشگاه های هما تصمیم گرفته ایم تا در این باره نکات و مطالب سودمندی را به شما ارائه دهیم تا با رعایت این نکات بتوانید یک مطالعه درست داشته باشید.
مطالعه درست چگونه است ؟
خیلی خوب است که بتوانیم زیاد درس بخوانیم؛ اما حتما تا حالا پیش آمده که درسی را، چندین و چند ساعت خوانده باشیم، اما باز هم نمره خوبی در آزمون نگیریم. این اتفاق چه چیزی را نشان می دهد؟ جواب این سؤال این است: فقط زیاد خواندن نیست که باعث موفقیت توست؛ بلکه درست خواندن هم همان قدر اهمیت دارد.برای اینکه روش های مطالعه درست را یاد بگیریم، بهتر است یک بار به سر خط برگردیم و ببینیم اصلا مطالعه چیست؟مطالعه یک فرآیند شرطی و اکتسابی است برای افزایش معلومات. البته نمی خواهیم که ذهنمان را درگیر این تعریف ها بکنیم .بیایید به موضوع، کمی عملی تر نگاه کنیم.
موارد مورد نیاز برای داشتن یک مطالعه درست
برای داشتن یک مطالعه درست باید اصول را رعایت کرده و ویژگی ها و مواردی را در نظر بگیریم از جمله این این موارد مکان مطالعه است.جایی که می خواهیم در آن مطالعه کنیم باید چند ویژگی داشته باشد:
مکان مطالعه:
- جای ثابت: برای مطالعه درست،باید جای ثابتی را در نظر گرفت. بهترین جا، پشت میز کار است. مطالعه در حال راه رفتن خوب نیست.دراز کش و روی تخت و… را هم بابد به کل فراموش کرد. درس خواندن روی تخت، مثل شام خوردن در حمام است!
- نور: بهتر است هم طیف نور سفید (مثل لامپ های مهتابی) و هم طیف نور زرد (مثا لامپ های پرمصرف قدیمی) را در محل مطالعه داشته باشیم. یک نکته مهم: بهتر است همه جا روشن باشد، نه اینکه نور فقط به محل درس خواندن بتابد.
- دما:درجه هوای مناسب، بین ۲۰ تا ۲۵ درجه است. البته لازم نیست خیلی به دماسنج دقت کنیم! همین که بتوانیم با لباس راحت در اتاق بنشینیم و احساس سرما یا گرما نکنیم، یعنی دما مناسب است. اگر سرمایی هستیم، بهتر است لباس بیشتری بپوشیم. اما اتاق . گرما یکی از علت های حواس پرتی و خواب آلودگی است.
- دکور: ساده و ثابت. نباید خیلی دکور محل مطالعه را تغییر بدهیم و چیزهایی را که برایمان یادآور خاطرات خاصی هستند،از محل دور کن.بهتر است میز کارت را رو به دیوار بگذاری.هر قدر فضای دیدت را محدودتر کنی،بهتر می توانی تمرکز کنی و حواس پرتی کم می شود.
- بهترین جا: بهترین محل مطالعه درست، خانه است و اگر به هر دلیل، مثل سروصدا، رفت و آمد، کوچکی مکان، سکوت بیش از حد یا… نتوانیم در خانه درس بخوانیم، گزینه بعدی کتابخانه است.
زمان مطالعه درست
هیچ قانون خاصی برای زمان مطالعه وجود ندارد. بهترین زمان، همان زمانی است که خودمان راحت هستیم: ۳ صبح، ۱۲ شب یا…
3 زمان طلایی برای مطالعه درست
1-اول صبح: چون تازه بیدار شده ایم و ذهن هنوز درگیر مسایل روزمره نشده، هرچه بخوانیم خیلی بهتر در حافظه باقی می ماند. البته به محض اینکه بیدار می شویم، هنوز مغز آماده ورود به فرآیند یادگیری نیست. بهتر است یک غذای مقوی بخوریم و چند حرکت کششی انجام دهیم؛ بعد درس خواندن را شروع کنیم. پیشنهاد می شود با درس های سخت تر شروع کنیم.
2- آخر شب: درس می خوانیم و می خوابیم، به این شکل ذهن و مغز ، بعد از درس، قرار نیست در گیر مطلب دیگری بشوند. بنابراین مباحث درسی فرصت کافی دارند تا بدون مزاحم، از نیمکره راست که جایگاه حافظه کوتاه مدت است، به نیمکره چپ و حافظه بلندمدت اسباب کشی کنند!
یک نکته مهم: آخر شب، باید درسهایی را بخوانیم که دوستشان داریم. بعضی از درس ها برای ما حکم لالایی را دارند. و تا مشغول آنها می شویم، چشمانمان سنگین می شوند.
3-دو ساعت قبل از غروب آفتاب: به دلیل کاهش اشعه کیهانی و نوع رابطه خورشید با زمین، اختلال حواس کم می شود. پیشنهاد می شود از این زمان، بهترین استفاده را ببریم و آن را برای امور پیش پا افتاده صرف نکنیم.
زمان های نامناسب:
1.بعد از وعده های غذایی:پس از ناهار و شام، مطالعه را باید با نیم ساعت فاصله شروع کرد. درس خواندن با شکم پر، بازده خیلی پایینی دارد.
2.شکم خالی: گرسنه شده ایم و هنوز قسمتی از درس هم باقی مانده، با یک شیرینی یا میان وعده کوچک باید جلوی گرسنگی را بگیریم. گرسنگی، باعث می شود از درس خواندن نتیجه خوبی نگیریم.
3.با اعصاب خرد:بهتر است با عصبانیت و اعصاب خرد، هیچ کاری نکنیم: رانندگی، تصمیم گیری، رسیدگی به کارهای شخصی. مطالعه هم از همین کارهاست که بهتر است با اعصاب خرد، انجامش ندهیم.
وقت کشی در مطالعه درست
بیشتر دانش آموزان از کمبود وقت برای مطالعه گله می کنند. من هم قبول دارم که وقت واقعا کم است. اما باید این را قبول کنیم که همه ما، کلی وقت تلف شده داریم که با مدیریت آنها، شاید در هر شبانه روز، بتوانیم چند ساعت به زمان مطالعه مان اضافه کنیم. مثال هایی برای وقت تلف کردن، را در این قسمت می بینیم.
- وسواس در مطالعه
- تلویزیون و کامپیوتر
- رابطه های عاطفی
- استفاده بیش از حد از کلاس و دبیر
- اضطراب خیلی زیاد
- نیمه تمام گذاشتن کارها
- تلفن و پیامک های بی موقع و غیرضروری
- مطالعه سطحی و بی دقت و بدون تمرکز
- کار امروز را به فردا انداختن
- یک اشتباه را چندین بار تکرار کردن
- استراحت بیش از حد
- بی انضباطی و بی نظمی در فکر و کار
- خوردن و آشامیدن بی موقع و سر یخچال رفتن های مکرر
- عدم تمرکز سر کلاس مطالعه
- صحبت کردن غیر ضروری با دوستان و اطرافیان سر کلاس یا هنگام مطالعه
رمز موفقیت ما در مطالعه درست، شاید پیدا کردن علت برای وقت های تلف شده باشد. موارد بالا فقط چند مثال بود.برای داشتن یک مطالعه درست و با کیفیت اولین کار این است که میزان هر کدام از مثال های اتلاف وقت را در برنامه مان پیدا کنیم، آنها را با ماژیک قرمز مشخص کنیم و سعی کنیم وقت های تلف شده و زمان های هدر رفته را هفته به هفته کم کنیم.
سخن آخر
امیدواریم که با ارائه این مطالب توانسته باشیم به روند پیشرفت درسی و مطالعه درست شما برای موفقیت بیشتر کمکی کرده باشیم.دپارتمان کنکور هما سعی دارد تا با ارائه نکات مهم از این دست بتواند به موفقیت دانش آموزان و داوطلبان عزیز کمک کند و همچنین رضایت آن ها را جلب نماید.
اگر تمایل به استفاده از کلاس های کنکور،تقویتی پایه،خدمات مشاوره یا مدارس غیر انتفاعی در پایه های مختلف و واحد های دخترانه و پسرانه در کرج دارید،می توانید از طریق شماره تماس های موجود در سایت با مجموعه هما ازتباط برقرار کنید و یا به صورت حضوری به دفتر مرکزی هما مراجعه کنید.
دیدگاه ها بسته شده است
امکان ارسال نظر وجود ندارد.