تقویت حافظه روش ها و تکنیک های آن
وقتی چیزی را به یاد نمی آوریم، می گوییم: فراموش کرده ایم. اما گاهی وقتها، این «به یاد نیاوردن»، به خاطر یادگیری بد است؛ یعنی آن مطلب را اصلا یاد نگرفته ایم و اصلا به حافظه ما سپرده نشده. پس اینکه الان یادمان نمی آید، طبیعی است. در این نوشته می خواهیم درباره درباره فراموشی و روش های تقویت حافظه صحبت کنیم.با ادامه مطلب با ما همراه باشید.
فراموشی چیست و چه عواملی دارد؟
فراموشی یعنی اینکه مطلبی را درست خوانده ایم، در حافظه بلند مدت ما ثبت شده است، اما الان آن را به یاد نمی آوریم!این موضوع همیشه باعث آزار ما می شود چرا که گاهی وقت ها مثلا سر جلسه امتحان یا کنکور باید بتوانیم از حافظه خود استفاده کرده و هرچه را خوانده ایم به یاد بیاوریم.
مهم ترین علت فراموشی، بی توجهی است. همیشه قسمتی از اطلاعات، بیشتر مورد توجه ماست. این اطلاعات در ذهن باقی می مانند و بقیه فراموش می شوند.
جانشینی:
حافظه کوتاه مدت، ظرفیت محدودی دارد. هر قدر که اطلاعات جدید به آن اضافه می کنیم، اطلاعات قبلی پاک می شوند.
زمان:
گذشت زمان، خودش نقشی در فراموشی ندارد. اما هر چه زمان می گذرد، اتفاقاتی پیش می آید که باعث می شود نتوانیم اطلاعات را به خوبی به یاد بیاوریم. البته این مشکل بیشتر به حافظه کوتاه مدت مربوط است.
نداشتن کد و روش های بازیابی:
حافظه بلندمدت، مثل یک کتابخانه بزرگ است. بدون کد و آدرس، نمی توانیم از میان قفسه ها، کتاب مورد علاقه مان را پیدا کنیم. می دانید چرا بیشتر بچه ها به آزمون های تستی علاقه دارند؟ چون وقتی گزینه ها را می بینند، نشانه لازم را برای جواب دادن سؤال پیدا می کنند. وقتی گوشه ای از جواب را ببینند، بقیه اش هم یادشان می آید.
مرور و تکرار نکردن:
اگر چیزی را که یاد گرفته ایم، مرور نکنیم و اگر از آن استفاده نکنیم، به فراموشی سپرده می شود.
یادگیری ناقص:
مطلبی را که خوب یاد نگرفته باشی، فراموش می کنی. اگر مطلبی را هم نفهمی و فقط آن را حفظ کنی، باز هم فراموش می کنی.
تداخل اطلاعات:
گاهی مطالب شبیه و هم جنس، با هم مخلوط می شوند. در این مواقع، ذهن ما هم آنها را اشتباه می گیرد و فراموشی زیاد می شود. برای همین است که در برنامه ریزی ها، اصل یک در میان را رعایت می کنیم: یک درس عمومی – یک درس اختصاصی.
علاقه و انگیزه:
خیلی از شما همین الان به یاد دارید که فلان هنرپیشه، در چه فیلم هایی بازی کرده و چه لباسهایی پوشیده! چرا؟ چون ما مطالبی را که به آنها علاقه داریم، دیرتر فراموش می کنیم.
استرس و اضطراب:
استرس، وقتی موقتی است، باعث می شود بعضی اطلاعات را به صورت موقت از یاد ببریم.اما متاسفانه وقتی که دائمی می شود یادآوری مطالب را خیلی سخت می کند.
تنها راه جلوگیری از فراموشی تقویت حافظه است که در در این قسمت به توضیح روش های تقویت حافظه می پردازیم.
روش های تقویت حافظه کدام اند؟
تقویت حافظه هم مانند هر مسئله ی دیگر روش ها و تکنیک های خود را دارد.انجام این روش ها بدون شک کمک بسیار زیادی به تقویت حافظه شما خواهد کرد.
مرور و تکرار:
اولین روش تقویت حافظه مرور و تکرار مطالب است.تکرار مطلب، کمک می کند که فراموشی کم شود. مثل یادگیری معنی یک لغت جدید در زبان انگلیسی که با مرور و تکرار، کم کم در ذهن ثبت می شود.
تکرار قسمت به قسمت:
از دیگر روش های تقویت حافظه تکرار قسمت به قسمت مطالب است.در این روش، اطلاعات را به چند قسمت تقسیم می کنیم. مطلب را به قسمتهای کوچک تر تبدیل می کنیم و با این ترفند، انتقال آنها را به حافظه دراز مدت راحت می کنیم.
تکرار مطالب مهم :
تکرار کردن مطالب از دیگر روش های تقویت حافظه است.قسمت هایی از کتاب یا جزوه معلم را که از بقیه مهم تر است، انتخاب کنید، باید این مطالب مهم را بیشتر بخوانید. با حاشیه سازی، خط کشیدن زیر مطلب، هایلایت کردن، خلاصه نویسی، نشانه گذاری و کارهایی شبیه به این معلوم می شود که این مطالب مهم تر است و باید آنها را بیشتر خواند و بیشتر تکرار کرد.
چند تکنیک برای تقویت حافظه
تکنیک های تقویت حافظه نکاتی کلیدی هستند که انجام آن ها می تواند به بهبود و تقویت حافظه شما برای یادگیری و به خاطر سپردن بهتر مطالب کمک کند.از جمله این تکنیک ها می توان موارد زیر را نام برد.
تداعی
یکی از تکنیک های پر کاربردبرای تقویت حافظه، تداعی است. مطلبی را که یاد می گیریم، به چیزی که از قبل میدانستیم و بلد بودیم، ربط بدهیم به این شکل اطلاعات جدید بهتر به ذهن سپرده می شوند و بیشتر باقی می مانند.
آهنگ و ریتم
آهنگ و ریتم، به کمتر شدن فراموشی و تقویت حافظه کمک می کند، مثل انواع شعرها، یا مثلا آموزش جدول ضرب با ریتم.
مطالعه مطالب هم گروه
اگر مطالب هم گروه، با هم مطالعه شوند، ماندگارتر شده و باعث تقویت حافظه می شوند. مثلا اگر در درس فارسی همه تاریخ های ادبیات یک جا یاد گرفته شوند، دیرتر فراموش می شوند.
ساختن شعر از کلمات
فرض کنید چند کلمه را می خواهیم حفظ کنیم. یکی از راه های خوب، این است که از این کلمات یک شعر یا جمله جدید بسازیم و همین جمله جدید را به خاطر بسپاریم.این روش باعث می شود اصل مطلب دیرتر فراموش شود.
تقطیع
یک تکنیک دیگر برای تقویت حافظه، تقطيع است: وقتی می خواهیم چند کلمه یا چند عبارت را حفظ کنیم، از حرف های اول آنها، یک کلمه می سازیم. حفظ فقط یک کلمه، راحت تر است. هر حرف این یک کلمه هم، تداعی کننده آن کلمات و عبارت هایی است که می خواهیم به خاطر بسپاریم.
تقارن
تکنیک تقارن هم می تواند برای تقویت حافظه مفید باشد: مثلا اگر می خواهیم معنی خسوف و کسوف را فراموش نکنیم، می توانیم به این موضوع دقت کنیم که هیچوقت دوتا خ با هم نمی آیند! پس خسوف و خورشید، کنار هم قرار نمی گیرند و خسوف، یعنی ماه گرفتگی.
مطالعه به موقع
مرور و مطالعه صحیح و به موقع، باعث می شود مطالب دیرتر فراموش مان شود.
ورزش ذهن
ورزش ذهن، می تواند حافظه را خیلی بهتر کند و به تقویت حافظه کمک کند. حل پازل و جدول، شطرنج و…، ورزش ذهن هستند.
تدریس
اگر می خواهید درسی را بفهمید و مطالب بهتر در ذهنتان باقی بمانند یکی از بهترین روش ها، تدریس است. وقتی درباره مطلبی با دیگران صحبت کنید یا سعی کنید آن را به دیگران یاد بدهید، ماندگاری آن مطلب را تقویت کرده اید.
مجموعه مدارس هما
مجموعه مقالات روانشناسی و مشاوره ای مجموعه هما قدمی در آموزش صحیح مطالعه بهتر مطالب درسی،حفظ آرامش و برنامه رزی درست وموارد دیگری است که سعی دارد بهترین و اصولی ترین راه رسیدن به موفقیت و کسب بهترین راه ها را به شما نشان دهد.امیدواریم که با ارائه این مطالب سودمند بتوانیم شما را در بهترین شدن کمک کنیم.
همچنین اگر در کرج زندگی می کنید و به دنبال بهترین مجموعه مدارس و آموزشگاه ها در دو واحد دخترانه و پسرانه می گردید مجموعه مدارس و آموزشگاه های هما می تواند بهترین انتخاب برای شما باشد.
دیدگاه ها بسته شده است
امکان ارسال نظر وجود ندارد.